sâmbătă, 4 iunie 2011

Definiţia iubirii


De curând cineva m-a întrebat ce e iubirea. Am stat şi m-am gândit că am scris multe poveşti de iubire dar nu am dat niciodată o definiţie concretă. Aşa că într-un prim moment nu am putut să îi răspund. Nu am avut pe cine să întreb. Prietenul meu Cupidon lipseşte de mult. E ocupat prin alte meleaguri şi a rătăcit săgeata mea de îndrăgostit. Aşa că am fost nevoit să inventez. Să încerc să îmi amintesc iubirea din postura omului care a uitat să iubească. Oare am reuşit? 


  Iubirea e o realitate.  Iubirea e un vis. Iubirea e atât de stranie încât nu mai ştii când visezi şi când e aievea.
 
 Iubirea e ca o esenţă tare, parfumată pe care o găseşti la vânzare în sticlute mici în magazine de artizanat. Îţi alegi una care ţi se pare mai atrăgătoare, plăteşti un preţ însă nu ai niciodată garanţia de a şti cât persistă. Şi totuşi o cumperi.
 
 Iubirea e ca ploaia ce bate în acoperiş şi te întrebi dacă ar putea să ajungă la tine. Nu îţi doreşti să te ude, însă gândul că ar putea să picure peste inima ta te încântă.
 
 Iubirea e ca o zi de vară. Începe timid odată cu prima rază de soare ce se naşte din mare şi se transformă torid în dorinţă. Iubirea pare un apus de lume însă de fapt e un răsărit de stea.
 
 Iubirea e un fior ce se agăţă de inimă ta fără să te întrebe dacă vrei să fie acolo. Se lipeşte de tine şi săpa adânc căutând să elibereze sentimentele ascunse înăuntru.
 
 Iubirea e un măr din care muşti cu gândul că îi cunoşti gustul însă ai surpriza să descoperi mereu altă savoare.
 
 Iubirea e ca o pasăre ce cântă pe ram. O auzi, ştii că e acolo, însă nu întotdeauna ajungi să o descoperi. 
 Iubirea e şoapta care îţi  răsună în suflet.
 Iubirea e pescăruşul peste marea de speranţă. Iubirea e precum floarea care se înaltă spre cer. Iubirea e chiar cerul senin.
 Iubirea e însăşi zborul prin viaţă. 
  Să fiţi iubiţi!

38 de comentarii:

Mademoiselle spunea...

iubirea e cel mai frumos sentiment !

catalina spunea...

ma intreb cine te-a inspirat!totusi ai gasit o definitie foarte complexa si unik!bravo

Tudor Enea spunea...

Mademoiselle - cu adevarat asa este:) multumesc.

Catalina - inspiratia a venit si ea neasteptat. a inflorit poate ca si iubirea dintr-o soapta sau poate dintr-o privire... cine stie? :)
multumesc mult.

Maria spunea...

Iubirea este bucuria de a face altora bucurie.Iubirea este o forţă. Nu este un rezultat; este o cauză.Iubirea e o taină, în duet....dar cum spunea un om de bine:)..."Iubirea nu se poate defini într-o singură formulă, fiindcă nimeni nu iubeşte identic"....definitia ta despre iubire este una de nota 10!!

Tudor Enea spunea...

Doamna Maria - cu siguranta nimeni nu iubeste identic, de aceea definitia iubirii este atat de complexa. Va multumesc mult.

Liliana spunea...

Iubirea, se pot spune multe despre ea... Dar mi-am amintit un citat care s-ar încadra, zic eu : " Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul este invizibil pentru ochi." Antoine de Saint-Exupery
Felicitari pentru blog!

C.L.M. spunea...

Ai dat mai multe defintii, si toate frumoase:)

Deci iubirea e cel mai frumos sentiment care uneste oamenii :)

Anna spunea...

Foarte frumos.

Tudor Enea spunea...

LOLITA - bine ai venit. "Nu poti vedea bine decat cu inima" - foarte bun citatul. Am sa il retin ca esential. Iti multumesc mult.

C.L.M. - ai dreptate. Gandind pe latura pozitiva vedem doar faptul ca uneste oamenii. Si e suficient. Multumesc.

Anna - multumesc mult.

DOAR NOI spunea...

Iubirea este... respect, incredere, comunicare, bun simt, un zambet, o rugaciune ascultata de ingeri.

:)

Tudor Enea spunea...

adaug un plus printre definitii de la tine, Claudia. Iti multumesc.

Tatiana spunea...

"Iubirea este mai puternica decat timpul. Indragostitilor clipa le pare o eternitate. Dragostea infrunta destinul, barierele timpului si spatiului. Absenta fiintei iubite nu slabeste, ci sporeste dragostea."
Iubirea e anotimpul meu preferat.
Si lasa-l pe Cupidon sa te atinga, pentru ca nimic nu-i mai frumos decat sa iubesti si sa fii iubit!

pandhora spunea...

iubirea...
fara iubire sufletul ne-ar fi greu...cand iubim avem intotdeauna sentimentul de plinatate...si atunci zambim din suflet...cu ochii,cu gura...ai observat ca indragostitii pur si simplu stralucesc?

Tudor Enea spunea...

Tatiana - "iubirea e anotimpul meu preferat" - e mai mult decat o definitie. Multumesc frumos pentru ganduri alese.

Pandhora - asa estet, indragostitii radiaza din toate punctele de vedere: optimism, buna dispozitie, si tot ce deriva din ele. Iti multumesc.

Irina spunea...

Iubirea nu poate fi definita, este un sentiment pe care fiecare il percepe altfel. Iubirea este subiectiva :)

Iany spunea...

Iubirea este minunata si nu intotdeauna necesita reciprocitate insa sunt sigura de ceva..este UNICA,poate dainui o viata intreaga sau dispare intr-o clipa,ne face mai buni sau ne inraieste,este un cuvant plin de intelesuri(fiecare defineste iubirea diferit),unul din "lucrurile" nematerializabile(nevazuta,intangibila) si totutsi toti credem ca exista si o simtim inlauntrul nostru!

elena marin-alexe spunea...

Da, Iubirea e o realitate.
Dar numai atunci când este adevăratp! Seară bună Tudore!

Sophie spunea...

nu cred ca exista o definitie universala; fiecare simte altfel iubirea

BlueRiver spunea...

iubirea pura si dezinteresata este doar cea a mamei fata de copil si acopilului fata de mama... in rest doar iluzii :)

Tudor Enea spunea...

Irina - sunt de acord ca iubirea este altfel la fiecare din noi. Multumesc.

Iany (Oana) - sunt constient ca de la iubire la ura poate fi un singur pas, insa de aceea e nevoie de reciprocitate, pentru a fi siguri ca nu depasim limitele. In rest sunt deacord cu tine. Multumesc.

Doamna Elena - iubirea adevarata transforma visele in realitate. multumesc.

Sophie - cred ca toata lumea a fost deacord cu aceasta idee. Pana la urma nu exista oameni la fel. De ce ar fi iubirea identica? Multumesc.

BlueRiver - nu cred ca sunt sigur ca inteleg ce ai vrut sa spui prin "dezinteresata". Sa nu fac vreo gafa:) Multumesc.

Unknown spunea...

Frumoase definiţii. M-au lăsat fără cuvinte şi nu mai am ce adăuga.

Costin Comba spunea...

salut Tudor.
Daca ar fi atat de usor sa definim iubirea, cu totii ar avea parte de ea. Iubirea nu poti spune ca are definitie, ci doar caracter, pozitiv sau negativ.
Frumoase vorbe ai grait.

by Cetateanu spunea...

Va salut. Ati ales sa vorbiti despre o tema destul de grea, despre o idee perfecta numita IUBIRE, este o parte din suflarea care ne da viata, Dumnezeu a suflat asupra noastra si iubire in momentul in care ne-a creat.

Tudor Enea spunea...

abbilbal - iti multumesc mult:)

Te salut, Costin. Pana la urma sansele sunt jumatate- jumate. important e cat de optimist e fiecare:)) multumesc. mi-a placut punctul tau de vedere.

By Cetateanu - va salut si eu cu multumiri de vizita si aprecieri. Practic, dragostea a pornit de la Dumnezeu atunci cand a creat omul, nu-i asa?

fly2sky spunea...

Minunate cuvinte ai asternut in numele IUBIRII. Fie ca ea sa-ti incalzeasca inima:)

Tudor Enea spunea...

multumesc, fly2sky. Caldura multa sa fie si la tine (sufleteasca, normal).

IULISA spunea...

Sa invatam sa iubim cu adevarat, fara a cere vreodata ceva in schimbul iubirii noastre. Ba din potriva, sa ne bucuram ca ni se permite sa manifestam iubirea. Par nebunesti aceste cuvinte astazi cand o asemenea iubire este aproape de negasit. N-o mai intalnim nici in filme (nici macar in filmele de desene animate). Dar atata timp cat cineva o mai pomeneste si isi doreste din toata inima sa o manifeste, mai exista o speranta ca ea sa renasca

Tudor Enea spunea...

Atata timp cat putem visa la iubire, nu o sa ne pierdem speranta. Stii doar ca "nimeni nu poate sa ne ia visele". Multumesc mult, IULISA.

Tudor Enea spunea...

Te salut Vlad - din cate imi amintesc m-ati contactat si anul trecut cu exact acelasi mesaj. V-am scris inapoi asteptand sa incepem colaborare si ... a trecut un an pana sa imi scrieti din nou ca si cum ar fi prima data. Multumesc de seriozitate.

Anonim spunea...

prima iubire care patrunde in inima este ultima care iese din memorie

Anonim spunea...

nu exista definitie pentru iubire decat PUTERE DE SACRIFICIU asa se defineste iubirea si e singura definitie relevanta restul sunt versuri ;)

Tudor Enea spunea...

Anonim 1 - foarte adevarat ceea ce ai spus. Multumesc mult

Tudor Enea spunea...

Anonim 2 - puterea de sacrificu este o parte a unui intreg. Fara poezie nu ar exista iubire. Iti multumesc frumos.

Tudor Enea spunea...

Anonim 1 esti aceeasi persoana ca si anonim 2? Sa nu facem confuzie. Multumesc.

Anonim spunea...

spunea cineva ca iubirea poate dura o viata sau poate disparea intr-o clipa...parerea mea este ca o iubire nu poate sa dispara niciodata din suflet decat daca este inlocuita cu alta iubire, si cu cat este mai profunda..cu atat este mai greu de inlocuit
iubirea este cel mai maret sentiment
care ne este cunoscut, este sensul vietii pe acest pamant...si cu toate acestea nu oricine este capabil sa iubesca cu adevarat

roryta spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Isniper spunea...

Am vazut ca se cauta o definitie a cuvantului iubire....si tot ce s-a scris e foarte adevarat....insa am o dilema.....la care va rog sa ma ajutati....Cum apare iubirea ?

Isniper spunea...

E foarte adevarat ce a scris toata lumea de mai sus..insa va rog ajutatima cu un raspuns....Cum si de ce apare iubirea?